Rabu, 8 September 2010

Lelaki pun Membuka Aurat


Aurat adalah suatu kehormatan diri bagi seseorang, yang wajib dijaga dan dipelihara sepanjang masa. Walau di dalam apa jua keadaan, menjadi kewajipan ke atas umat Islam menutup aurat. Definisi lain ialah sesuatu yang tidak dibenarkan wanita mempersembahkannya di hadapan lelaki ajnabi ataupun sebaliknya.

Dahulu kita sering melihat isu penutupan aurat ini kepada kaum perempuan, akan tetapi sejak akhir-akhir ini, kaum muda lelaki pula cuba memakai pakaian yang melanggar batas Syariat. Mungkin masyarakat kita telah terbiasa, jika masalah manutup aurat adalah kepada wanita sahaja sedangkan Islam juga telah menetapkan cara penutupan aurat bagi lelaki sebagai mana firman Allah yang bermaksud:

Wahai anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah dan berhias pada tiap-tiap kali kamu pergi tempat ibadat ( masjid ) dan makan serta minumlah. Dan jangan kamu melampaui batas. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang melampaui batas.(al-A`raaf 7:31)

manakala baginda Rasulullah SAW juga telah memberi pehatian akan penutupan aurat lelaki sebagaimana sabdanya yang bermaksud:

“Aurat mukmin terhadap mukmin yang lain adalah haram.”
(Hadith Riwayat Aththahawi)

“Jagalah auratmu kecuali terhadap isterimu atau budak(hamba) wanita yang kamu miliki. Aku bertanya, ‘Ya Rasulullah, bagaimana kalau dia sedang bersendirian?’ Nabi saw menjawab, “Allah lebih berhak (patut) kamu berasa malu.”
(Hadith Riwayat Bukhari)

Dalam Fiqh telah menetapkan bahawa aurat lelaki diantara "bawah luntut hingga ke atas pusat"dan persoalan disini adakah orang lelaki tidak digalakkan memakai baju? Jawapannya hendaklah memakai dengan sempurna untuk memenuhi adab dan juga menyempurnakan kelengkapan diri sebagaimana Islam itu bersifat cantik dan Allah SWT suka akan kecantikan dan keindahan sepertimana cintaan-ciptaan nya.

Anak-anak muda sekarang suka berseluar pendek dan berbaju ketat dan ia sudah menjadi fesyen. Apakah salah jika lelaki itu berbaju ketat dan berseluar pendek jika ia bawah luntut dan atas pusat? Memang tak salah dan ada hikmah mengapa banginda sendiri menyempurnakan pakaian nya dengan melabuhkan jubahnya hingga ke buku lali ini.

Apabila seseorang itu memakai pakaian seluar pendek di masa dia berdiri memanglah berkeadaan menutup luntut akan tetapi bagaimana keadaan bila di sedang duduk dan tunduk, seluar akan menjadi singkat naik keatas dan akan terlihat luntut manakala seluar yang menutp pusat tadi akan turun kebawah dibahagian belakang akan menmpakkan sedikit pinggul dan baju yang singkat juga akan singkat keatas. Ini akan menyebab kan aurat lelaki terbuka.

Ada yang mengatakan, aurat lelaki terbuka orang tak rasa apa pun bila melihat. Persoalan ini terjawab kenapakah timbulnya budaya "Gay"? mereka suka ini mencari mereka yang berwajah "Jambu" dan sedikit "lembut" untuk dijadikan pasangan kerana mereka ini kelihatan menarik dan pakaiannya juga ketat.

Manakala perempuan juga bila melihat lelaki yang membuka aurat dan melihatkan susuk tubuhnya akan menarik perhatian perempuan biarpun kita melihat perempuan itu kelihatan biasa sahaja, dan ini terbukti kerana niafsu perempuan lebih baripada lelaki.


Oleh yang demikian fesyen sebegini harus dikawal kerana ia akan membawa kemudaratan kepada kita sebagai umat Islam dan menunjukkan imej pelapis umat Islam yang begitu simple dalam berpakaian seperti anak-anak muda barat yang tleh banyak meruntuhkan akhlak anak muda Islam.

Mohd Syahiran Bin Muhammad
TYDP PPIK 2010/2011

*Artikel ini pernah di siarkan dalam majalah Melinia Muslim edisi sept.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

 

Laman Pelajar Islam Kelantan | PPIK Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | by Media PPIK.