Ahad, 4 Julai 2010

PKPIM hantar 3 wakil ke Perhimpunan Agung IIFSOPersatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) telah menghantar tiga orang wakil iaitu Muhammad Faisal Abdul Aziz (Presiden), Abu Qasim Nur Azmi (Naib Presiden Antarabangsa) dan Wan Mohamad Wasif Wan Mohamad (Exco Pendidikan dan Penyelidikan) untuk menghadiri Perhimpunan Agung International Islamic Federation of Student Organizations (IIFSO) yang berlangsung di Hotel Mercure, Ancol, Jakarta, Indonesia pada 4-6 Jun 2010.

IIFSO yang ditubuhkan semenjak tahun 1969 dan berpusat di Kuwait telah menghimpunkan 67 organisasi pelajar Islam dari 53 buah negara di seluruh dunia. Suatu ketika dahulu, IIFSO dikenali dengan keaktifannya menerbitkan buku para pemikir Islam seperti Abul Ala Maududi, Sayyid Qutb, Muhammad Qutb, Abul Hasan Ali Nadwi, dan Pak Natsir. Antara tokoh pemimpin pelajar yang pernah bergiat aktif dengan IIFSO ini ialah Ahmad Totonji, Nurcholish Madjid, Anwar Ibrahim, Mustaffa Kamil Ayub dan ramai lagi.

Antara agenda yang dimuatkan dalam Perhimpunan Agung IIFSO kali ini ialah pemilihan untuk ahli Majlis Syura dan Jawatankuasa Eksekutif baru bagi sesi 2010, pembentangan laporan IIFSO, perbahasan perwakilan negara, forum belia, bengkel latihan pembangunan manusia , persembahan kebudayaan dan ziarah rekreasi.

Dalam program ini juga perwakilan PKPIM mengambil kesempatan untuk memperluaskan jaringan antarabangsa dengan organisasi pelajar Islam luar negara seperti Kesatuan Aksi Mahasiswa Muslim Indonesia(KAMMI), Pelajar Islam Indonesia(PII), Himpunan Mahasiswa Islam Indonesia (HMI),Chhatra Shibir (Bangladesh) dan organisasi pelajar Islam dari Singapura, Brunei,Turki, Algeria, Maghribi, Burkina Faso,Togo, Afrika Selatan, Pakistan, India, Jerman, Jepun dan lain-lain.

Sepanjang kunjungan ke Indonesia juga,wakil PKPIM berkesempatan mengadakan kunjungan hormat ke pejabat Direktor Pendidikan Islam Departemen Agama Indonesia, Dr Imam Tholkhah. Dalam kunjungan hormat tersebut, wakil PKPIM bersama Dr Imam Tholkhah telah bertukar-tukar pandangan dan idea berkenaan sistem pendidikan Islam kedua-dua negara sebagai wadah untuk memperkemas sistem pendidikan Islam di negara masing-masing.

Dalam perkembangan berkaitan, PKPIM juga telah mengaturkan siri ziarah ke pejabat Pelajar Islam Indonesia (PII), dan kediaman saudara Zaid Makarma, mantan Ketua Umum PII dan Setiausaha Agung Persekutuan Pelajar Islam Asia Tenggara(PEPIAT) di Bogor.

Related Articles :


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

 

Laman Pelajar Islam Kelantan | PPIK Copyright © 2010 Premium Wordpress Themes | by Media PPIK.